Schiphol wil middenin de coronacrisis minder schoonmaak op de luchthaven. De FNV vindt dat de luchthaven juist moet stoppen met bezuinigen op de schoonmakers. Maandag 14 september komen honderden schoonmakers op het vliegveld in actie tegen de plannen, met hoepels op anderhalve meter van elkaar en met mondkapjes gemaakt van poetsdoek.  

Glenn Brunius, schoonmaker op Schiphol: “Laat Schiphol alsjeblieft geen virusbroeinest worden. Wij staan als schoonmakers vooraan in de strijd tegen het virus. We desinfecteren alles; de terminals, de toiletten, deuren, bankjes, tafels, ieder knopje en iedere leuning. Zeker op deze plek is dat cruciaal werk, met de duizenden mensen die nog altijd dagelijks rondlopen. Minder schoonmaak betekent straks meer corona.”

Massaal protest Schiphol

De FNV en het CNV roepen alle schoonmakers die werken op het terrein, van de gates tot in de vliegtuigen, op tot een massaal protest. Bestuurder van FNV Schoonmaak Herrie Hoogenboom: “Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid (EASA) en het ACI (Airport Council International) roepen beide op om luchthavens vaker en beter schoon te maken en om juist méér schoonmakers in te zetten en de contracten met schoonmaakbedrijven uit te breiden. Schiphol lijkt nu het tegenovergestelde te willen doen.”

Uitzendkrachten al weggestuurd

Op de luchthaven dreigt massaontslag onder de schoonmakers. Vrijwel alle uitzendkrachten zijn tijdens de lockdown weggestuurd en tijdelijke contracten niet verlengd. Meer dan driehonderd voormalig Schiphol-schoonmakers zitten thuis. De luchthaven praat momenteel met de schoonmaakbedrijven over de contracten. De inzet van Schiphol is daarbij volgens de bonden nóg minder schoonmaak.

Vierkante meters niet afgenomen

Volgens de FNV moet er juist meer worden schoongemaakt op de luchthaven in de Haarlemmermeer. “Zeker niet minder”, zegt Hoogenboom. “De werkdruk was voor de wereldwijde epidemie ontzettend hoog. Met het verdwijnen van hun flex-collega’s wordt nu aan de vaste krachten gevraagd om hun roosters en werkdagen om te gooien. Veel van hen komen daardoor klem te zitten met de zorg voor hun kinderen en andere verplichtingen. Door corona zijn er minder passagiers, maar het aantal vierkante meters is niet afgenomen. Er maken nog steeds duizenden internationale reizigers gebruik van de luchthaven en het treinstation van Schiphol.”

Brunius: “We horen het iedere dag: was je handen, desinfecteer, houd afstand. Als dit zo belangrijk is voor onze gezondheid en veiligheid, waarom wil Schiphol dan de helft van zijn schoonmaak wegbezuinigen? Dat is gewoon totaal onverantwoord.”

Dit willen de FNV en het CNV van Schiphol:

  • Overleg met alle schoonmaakbedrijven bij elkaar, niet afzonderlijk, en spreek met hen de meest effectieve werkzaamheden af in de strijd tegen de verspreiding van het virus.
  • Op het Schipholterrein moeten alle bepalingen van de schoonmaak-cao worden nageleefd, ook door andere opdrachtgevers.
  • Roep schoonmaakbedrijven op om afspraken over een eventuele reorganisatie alleen te maken in gesprek met de vakbonden.
  • Dring aan op baanbehoud van en investeringen in opleidingen en ontwikkeling van Schiphol-schoonmakers.

bron: https://cleantotaal.nl/nieuws/fnv-met-nog-minder-schoonmakers-wordt-schiphol-broeinest-corona/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.