De coronapandemie zorgt voor een cruciaal keuzemoment wat betreft de economische koers die ons land gaat varen. Gaan we terug naar een economie met opkopen en weggooien als hoogste vorm van menselijk geluk? Of laten we dit moment niet voorbij gaan en kiezen we ervoor om naast het denken in markten ook te investeren in het menszijn, de waardering voor elkaar? Deze vraagstukken behandelde hoogleraar Jan Jonker gisteren in de door hem uitgesproken Duurzame troonrede.

Jonker presenteerde op Duurzame Dinsdag ‘zeven breekijzers’ die moeten bijdragen aan een meer duurzame en menswaardige maatschappij. Zo pleit hij onder andere voor een verschuiving van het belasten van arbeid naar het belasten van gebruik van grondstof en uitstoot. Ook meent hij dat producenten verantwoordelijk moeten worden gemaakt voor de volledige functionele levenscyclus van hun product.

Duurzame Lintjes

De Duurzame Lintjes gingen dit jaar naar Johan Vollenbroek en Jasper Vis. “Johan Vollenbroek heeft er na jarenlang stug volhouden mede voor gezorgd dat niemand meer om het stikstofvraagstuk heen kan. Vollenbroek is voorzitter van Mobilisation for the Environment, de milieu-organisatie die tot aan het Europese Hof het stikstofbeleid van de Nederlandse regering aanvocht. Met succes: het hof, en in navolging daarvan de Nederlandse Raad van State, oordeelde dat het beleid in strijd is met de Europese wet voor natuurbescherming.”

Jasper Vis heeft een blog waarop hij ”als geen ander het debat over energie en klimaat zuiver weet te houden”, aldus de organisatie.

Winnaars themaprijzen

De winnaar van de Asito Sociale-innovatieprijs is Dress case

Door middel van workshops binnen zorginstellingen en kledingplannen op maat bij individuen wil Dress Case een bewustwordingsproces op gang brengen over de kracht van kleding, zodat kleding kan worden ingezet ten behoeve van het welzijn van mensen met een beperking. Dit prachtige initiatief zorgt voor behoud van hun eigen regie, gelijkwaardigheid, eigenheid, aandacht en er mogen zijn.

Overige winnaars van de themaprijzen zijn:

  • RAW Paints, verfpoeder waarbij water pas wordt toegevoegd op het moment van schilderen
  • Wakuli, zij willen de koffieketen zowel sociaal als ecologisch verduurzamen
  • Zorg in de Tuin, platform dat verwaarloosde tuinen en lege balkons worden vergroent
  • ICECUBE, een uit afvalplastic opgebouwde airco op basis van indirecte verdampingskoeling
  • Caring Farmers, nieuwe beweging waarbij boeren, burgers, wetenschappers en ketenpartijen zich kunnen aansluiten om samen aan een nieuwe vorm van voedselvoorziening te werken

Bron: https://servicemanagement.nl/duurzame-troonrede-coronapandemie-vraagt-om-investering-in-mensen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.